De wereld over met Jesper van der Wielen

Krachten gebundeld in Nijmegen

Vlak na zijn reis naar Brazilië spreken we een zongebruinde Jesper van der Wielen over de mooiste plekken op de wereld om hard te lopen. Niet alleen de natuur, maar ook het gezelschap blijkt voor Jesper een groot aandeel in het slagen van een buitenlandse hardlooptrip te hebben.

In Brazilië was Jesper te gast bij zijn vriend Daniel Chaves. Daniel traint vaak samen met Jesper in Nijmegen, dus werd het tijd om eens samen in Daniel’s moederland te gaan trainen. Volgens Jesper een mooie plek: “Veel glooiende zandpaden in de bossen en tussen weilanden door zorgden voor mooie duurlopen. Er was geen baan om te trainen, maar dat was geen probleem.” In de heuvels van Pretópolis vlakbij Rio de Janeiro bereidde hij zich voor op de 15 km bij de Corrida Internacional de São Silvestre.

Chaos in Brazilië

Hoewel de Wijchenaar veel ervaring heeft met buitenlandse wedstrijden, verbaasde de gang van zaken rondom de wedstrijd in Brazilië hem toch: “De organisatie was erg chaotisch. Alle geïnviteerde atleten moesten inlopen in een kleine ruimte. Op een strook van ongeveer 100 meter heb ik 20 minuten lang ingelopen.” Tijdens het inlopen zag Jesper verschillende snel ogende Brazilianen ook hun rondjes draaien in het krappe gebied. Na een razendsnelle start, bleek verderop in de wedstrijd dat de Brazilianen er sneller uitzagen dan ze daadwerkelijk lopen: “Veel Braziliaanse atleten wonen samen in atletenhuizen. Ze maken de keuze voor het hardlopen en zijn erg gemotiveerd, maar hun niveau valt tegen.” Naast de snelle start wekte ook het parcours de verbazing: “Er zat een ontiegelijk steile afdaling in, wat niet echt veilig voor de atleten was. In Nederland zou zoiets niet kunnen.” Ondanks de chaos en verbazingwekkende momenten in de wedstrijd weet Jesper bij een hoge luchtvochtigheid een nette tiende plaats binnen te halen.

Duelleren met de Afrikanen

De wedstrijd in Brazilië is een mooie ervaring die kan worden toegevoegd aan een lange lijst buitenlandse reizen voor het hardlopen. Verschillende internationale kampioenschappen brachten Jesper onder andere naar Canada, Servië en Finland. Voor trainingsstages ging hij onder meer naar Kenia en de Verenigde Staten. Jesper geniet van de diverse bestemmingen: “Het mooie van topsport is het reizen. Je moet er gebruik van maken dat je op veel plekken kan komen door je sport. Bepaalde landen en plaatsen op de wereld wil ik een keer gezien hebben en dus zal ik daar niet alleen puur voor de training heen gaan.” Enkele plekken waar Jesper nog graag heen zou willen om te gaan trainen en de hardloopcultuur te beleven zijn Oregon in de Verenigde Staten vanwege de uitgestrekte bossen, Potchefstroom in Zuid-Afrika vanwege de grasbaan en de duurloopmogelijkheden en Ethiopië.  Bij die laatste bestemming wordt wel een kanttekening geplaatst: “Als ik naar Ethiopië zou gaan, dan moet ik wel beter tegen de hoogte kunnen. Tot nu toe heeft echte hoogte nog nooit goed uitgepakt. Als negentienjarige ging in naar Iten in Kenia op 2400 meter hoogte en moest mijn grenzen nog leren kennen. Ik ben toen te vaak het duel met de Afrikanen aangegaan, waardoor het resultaat van de stage tegenviel. Gelukkig heb ik er wel veel van geleerd, in de eerste week van een hoogtestage zal ik niet te zwaar meer trainen in de toekomst.”

Favoriete trainingslocatie

Jesper in Monte Gordo

Ondanks de vele verre bestemmingen die Jesper al heeft bezocht is zijn favoriete buitenlandse trainingslocatie binnen Europa te vinden. De jaarlijks terugkerende stage met Team Zevenheuvelen en voorheen met het Joshua Track Team in Monte Gordo noemt de atleet als zijn favoriete bestemming: “Ik ben altijd goed teruggekomen van de trainingsstage in Monte Gordo. Het is gezelliger om met de groep op stage te gaan. Normaal moet ik veel alleen trainen op stage en in Monte Gordo haal ik motivatie uit het trainen met de groep en uit de omgeving. Je kunt er mooie duurlopen doen over de zoutvlakte en is er naast het trainen ook ’s avonds van alles te doen.” Het belang van het gezelschap blijft terugkomen bij het bepalen van het succes van de verschillende trainingslocaties. “Een goede sfeer en plezier maken is zeker belangrijk”, aldus de ervaren reiziger. Dankzij het gezelschap tijdens en rondom de trainingen bij zijn stages in Amerika in Fresno en Laguna Beach en in Finland, beleefde Jesper veel plezier aan deze trainingsweken. Ook het contact met de lokale bevolking is belangrijk voor de ontdekkingsreiziger: “Tijdens mijn stages en wedstrijden in het buitenland krijg ik best veel mee van het land en haar bevolking. Ik wil niet te toeristisch zijn en ook betrokken zijn bij de lokale bevolking”.

Nijmegen beste trainingslocatie ter wereld

Nieuwe vrienden die hij leert kennen in het buitenland zijn altijd welkom bij Jesper om in zijn nieuwe woning in Nijmegen te verblijven. Recent verhuisde hij vanuit het ouderlijk huis in Wijchen naar een appartement vlakbij het bos in Nijmegen. Jesper is blij met zijn nieuwe woonplek: “De trainingsomgeving hier is ideaal: Een perfecte atletiekbaan met nieuwe krachtruimte en duurlopen en tempotrainingen kunnen worden afgewerkt op diverse terreinen. Je hebt altijd de keuze uit vlak of heuvels en onverhard of de weg. Nijmegen is misschien wel de beste plek ter wereld om te trainen vanwege de mooie bossen en de aanwezige faciliteiten.” Nadelen ziet hij ook: “Nijmegen ligt niet op hoogte en in de winter is het er nog al eens koud.” Dit standpunt wordt meteen afgezwakt: “Maar iedere locatie heeft wel zijn probleempjes, er zijn altijd voordelen en nadelen aan een trainingsplek.” Zolang als Jesper vrienden om zich heen heeft en zijn duurlopen kan doen in een inspirerende en mooie omgeving, maakt het niet uit of hij traint in het eigen Nijmegen of aan de andere kant van de wereld in Brazilië.

Maart 2014