Doorzetter Erik van Rijsewijk knokt zich over Zevenheuvelenparcours

Krachten gebundeld in Nijmegen

Sinds de Zevenheuvelenloop is Team Zevenheuvelen uitgebreid met een nieuw lid: Erik van Rijsewijk liep met 49.12 min. een dik persoonlijk record én de limiet voor het selectieteam. Hieronder maken we kennis met Erik in 15 kilometer.

Start (00.00 min.)

Hoewel Erik het nieuwste selectielid is, heeft hij al enkele jaren hardloopervaring. Vijf jaar geleden begon de inwoner van het Brabantse Sint Anthonis met hardlopen. Na een jaar bij een recreatief loopgroepje getraind te hebben, kwam hij via een krantenartikel terecht bij de talententestdagen van Seven Hills Runningteam. Zijn talent voor de lange afstand viel op, waardoor hij enkele maanden op proef mee mocht trainen onder leiding van Has van Cuijk. Deze eerste maanden gingen niet vanzelf. De jonge Erik moest nog wennen aan de ondergrond van de atletiekbaan en daarnaast aan het draaien van de ‘saaie’ rondjes.

Deze rondjes hebben echter wel bijgedragen aan de progressie van Erik. De rondjes werden minder saai en de persoonlijke records werden wedstrijd na wedstrijd verbeterd. Hierdoor verscheen de Brabander met zelfvertrouwen aan de start van de Zevenheuvelenloop op 17 november 2013. Met een goed gevoel en toch wat meer zenuwen dan normaal, was zijn plan om voor de limiet van Team Zevenheuvelen te gaan. Om onder de 50 minuten te lopen had Erik samen met zijn trainer besloten de eerste 5 kilometer niet te snel af te leggen.

Erik in Soest

5 kilometer (16.35 min.)

Bij het eerste meetpunt vlak voor het opdraaien van de Derdebaan voelde Erik zich nog goed en wist hij dat hij niet veel hoefde te versnellen. De diesel voelt zich thuis op de lange afstanden en weet dat hij het niet van de korte (baan)afstanden moet hebben. Het schema zo vlak mogelijk houden op weg naar de limiet was hierbij het doel.

Bij het bekendmaken van de limieten was het Erik meteen duidelijk dat hij voor de limiet van de 15 kilometer op Zevenheuvelenloop zou gaan. Ondanks zijn gestage vooruitgang leken de limieten op de 5 en 10 kilometer niet haalbaar. Met een tijd van 53.08 min. op de Zevenheuvelenloop van 2012 durfde Erik in eerste instantie ook nog niet te denken aan het slechten van de 15-kilometer limiet. Vanaf de zomer kwam deze limiet na een aantal goede prestaties echter steeds meer in zicht en begon hij te geloven in een tijd onder de 50 minuten.

10 kilometer (32.54 min.)

Ook na 10 kilometer was een tijd onder de 50 minuten nog steeds realistisch. Continue speelde de limiet door Erik’s hoofd en bij de doorkomst op 10 kilometer zag hij dat het nog steeds goed zat. Het gezelschap waarin hij verkeerde was ook van uitstekende klasse: samen met wereldrecordhoudster Tirunesh Dibaba begon Erik aan de beklimming van de Postweg richting hotel Erica. De speciale ervaring om samen met de snelle Ethiopische te lopen, motiveerde nog meer: bijblijven om de limiet te halen, was het devies.

De geboekte vooruitgang in het afgelopen jaar had er voor gezorgd dat het lid van Seven Hills Runningteam mentaal sterker was geworden en dus was er steeds het geloof in een mooie tijd bij de finish op de Groesbeekseweg. Ook toen de weg naar beneden liep en de schokken op het lijf het lopen bemoeilijkten, kon Erik door blijven gaan. Continue dacht hij aan het door blijven zetten en aan de limiet. Dat hij enkele maanden later nog steeds de exacte tussentijden van zijn recordrace kan opsommen, laat zien hoe bijzonder de wedstrijd voor Erik geweest is.

15 kilometer (49.16 min.)

De finish was dan ook een heel mooi moment: “Het enige wat ik dacht was: Wow, yes!”, aldus een nog steeds glunderde Erik. Dat hij de klok nog op 49 minuten zou zien tikken in zijn eindsprint, kon hij maar nauwelijks geloven. Ook na de finish in een ruim persoonlijk record van bijna twee minuten drong het lopen van de knappe tijd en het halen van de eis voor Team Zevenheuvelen niet meteen door. Naast een gevoel van blijdschap schoten verschillende gedachten door Erik’s hoofd: “Hoe moet ik het nieuwe trainingsritme inpassen in mijn rooster op school” en “nu heb ik mijn laatste wedstrijd in het shirt van Seven Hills Runningteam gelopen” waren enkele van die gedachten.

Toekomst

Vanwege zijn opleiding tot verkoper in de detailhandel kan het nieuwste lid van Team Zevenheuvelen niet alle gezamenlijke trainingen bijwonen. Alleen trainen gaat de langeafstandsloper echter ook goed af. Na enkele trainingsjaren heeft Erik geen moeite meer met het doen van 100 minuten duurloop in zijn eentje. De meerwaarde van het team vindt hij echter toch vooral het samen kunnen trainen met gelijkwaardige atleten. In het team vindt hij altijd wel jongens om samen de tempotrainingen mee te kunnen doen. In deze omgeving wil hij op termijn dan ook doorgroeien naar de halve marathon en uiteindelijk de hele marathon. Ook in zijn nieuwe zwarte outfit van Team Zevenheuvelen is Erik van plan om met zijn doorzettingsvermogen tot mooie toptijden te komen. De motivatie en ervaring van de Zevenheuvelenloop leert dat zijn drive hem naar mooie tijden kan brengen.

Maart 2014