EK cross met 4 Team Zevenheuvelen atleten

Krachten gebundeld in Nijmegen

EK cross met 4 Team Zevenheuvelen atleten

Gisteren was het dan zover: het Europees Kampioenschap cross in eigen land. Voor veel mensen een wedstrijd om naar uit te kijken. Team Zevenheuvelen was met maar liefst 4(!) atleten vertegenwoordigd op dit eindtoernooi. 
Op vrijdag zijn onze atleten richting hun verblijfplek het safaripark Beekse Bergen vertrokken om zich samen met alle andere geselecteerde Nederlandse atleten zo optimaal mogelijk voor te bereiden. Zaterdag werd het parcours verkend, en het bleek er niet zo slecht bij te liggen als vooraf gedacht. Na de nodige persmomenten (oa met Omroep Gelderland), de eindeloze buffet maaltijden en het eindeloos ´wie is de ezel´ gespeel, was het dan eindelijk tijd voor de races. 

Helaas heeft het in de nacht van zaterdag op zondag veel geregend, waardoor het parcours er op zondag toch redelijk modderig bij lag. Na de zilveren teammedaille behaald door de Nederlandse junioren dames, was het de beurt aan onze Luuk Maas en Illian Martens om over het parcours te vliegen in de categorie junioren. Na een matige start bevonden beide jongens zich rond positie 30 na de eerste doorkomst, wat ze in een mooie positie bracht om langzaam naar voren op te schuiven. Helaas beschikte Luuk niet over de machtige benen waarmee hij 2 weken geleden op overtuigende wijze de Warandeloop op zijn naam schreef. Luuk zakte weg in het veld en eindigde uiteindelijk op een voor hem teleurstellende 56e plek. Illian liep zo´n 15-20 plekken daarvoor een erg steady race, wat hem uiteindelijk een 43e plek opleverde. Hij vond het zelf een licht teleurstellende prestatie en had op wat meer gehoopt. Toch hebben beide mannen een erg mooie sprong gemaakt zo vroeg in de winter. Ze nemen deze wedstrijd als baggage mee voor hun volgende wedstrijden, met een hoop wijze lessen over omgaan met druk, strijden in de zwaarste wedstrijden en het maximale uit jezelf halen. Nijmegen en Nederland zijn trots op jullie!
Om 12.05 was het de beurt aan Mike Foppen in de categorie onder 23 jaar. 2 weken geleden bouwde Mike zijn race bij Warandeloop heel geleidelijk op vanuit achteruit, echter, bij het EK cross zit het zo dicht op elkaar dat een goede start en voorin zitten erg belangrijk is de eerste kilometers. Mike had een erg goede start en bevond zich de eerst paar honderd meter in de top 5, maar daarna liet hij zich wat terugzakken naar de 35e plek om vervolgens langzaam weer naar voren te schuiven. Gedragen door het publiek wist hij zich in de laatste ronde precies binnen zijn doelstelling te positioneren op een 20e plek. Een prima resultaat met het oog op de komende maanden waarin het EK indoor op zijn verlanglijstje staat. 


Als laatste was het de beurt aan Julia van Velthoven in categorie vrouwen senioren. Julia wist vooraf niet goed wat ze kon verwachten van de race en besloot er geheel vrij in te vliegen, en hoe heeft dat uitgepakt zeg! Julia liep de race van haar leven, langzaam opschuivend naar voren en zo wist ze uiteindelijk een prachtige 21e plaats te behalen. En dat was nog niet eens alles. Na de finish kreeg Julia de bevestiging dat ze in het teamklassement goud heeft behaald met haar Nederlandse teamgenoten (Susan Krumins (4e), Jip Vastenburg (5e), Maureen Koster (11e) en Jill Holterman (68e). Een mooie beloning voor het harde werken en de grote stappen die Julia heeft gezet dit jaar.
Het feit dat we als Team Zevenheuvelen met 4 atleten op het EK cross stonden geeft maar eens aan hoe breed de basis is die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd met Joshua Mols en Bram Som als coaches. Hopelijk kunnen we dit de komende jaren verder uitbreiden en nog meer atleten leveren aan alle grote toernooien. 
Speciale dank aan alle duizenden supporters die langs de kant stonden gisteren, wat hebben jullie onze atleten gedragen! Door vele werd dit EK bestempeld als een van de meest sfeervolle EK´s ooit.