Motivating Monday (door Tobias van Helden)

Krachten gebundeld in Nijmegen

Motivating Monday (door Tobias van Helden)

“Some people create with words or with music or with a brush and paints. I like to make something beautiful when I run. I like to make people stop and say, ‘I’ve never seen anyone run like that before.’ It’s more than just a race, it’s a style. It’s doing something better than anyone else. It’s being creative.” Steve Prefontaine

Hardlopers, in 2012 waren er maar liefst 1,6 miljoen en het lijken er elk jaar alleen maar meer te worden. De social media lijkt hier een grote invloed op te hebben. Hardloopbloggers als “GirlsLove2Run.nl” en “Annemerel.com” bereiken een steeds grotere groep. De hardloopgroepen schieten als paddenstoelen uit de grond. Je hoeft maar een rondje door een willekeurig park in Nijmegen te lopen en je ziet ze overal. Jong, oud, dik, dun, de een nog kleuriger gekleed dan de ander. Maar waar ik persoonlijk nog het meest van kan genieten is de grote variatie aan loopstijlen. Je kan ze zo mooi nog niet bedenken. Armen en benen die alle kanten op zwaaien, het hoofd geen moment rust gunnend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar naast al deze gekkigheid zitten er ook heel veel mooie loopstijlen tussen. Mooi rechtop, ontspanning in het gezicht, schouders laag en armen mooi naar voren. Het lijkt soms al van nature aanwezig.

Iedereen heeft mogen genieten van een perfect voorbeeld tijdens het WK atletiek. Gregory analyseerde het stap voor stap en legde Nederland uit hoe het hoort tijdens de sprint, Dafne was een en al ontspanning en kracht. Nou hebben wij natuurlijk geen echte sprinters in ons team, maar het principe blijft voor elke afstand hetzelfde. Zo zie je ook in het team prachtige voorbeelden van de verschillende stijlen. Zo huppelt Julia vrolijk over de baan als een hertje en springt Mike met zijn machtig grote pas zo snel mogelijk naar de finish. De ene atleet heeft dit altijd zo gedaan de ander heeft er hard voor moeten werken. Zo krijgen alle atleten de opdracht van Joshua “Ga 5 min voor de spiegel staan en maak maar eens de loopbeweging met je armen, let op schouders, elleboog en handen”. Een eenvoudige oefening met veel effect. Zo zijn er nog veel meer oefeningen die elke week weer worden herhaald om zo mooi en effectief mogelijk te lopen. Zo begint elke training na de warming-up met de welbekende loopscholing.

Snelle tijden lopen is ons doel, maar de manier waarop we dit bereiken, het gebruik van de juiste techniek en een goede lichaamsbeheersing is net zo belangrijk.

Hierin speelt Joshua natuurlijk een grote rol. Hij is degene die onze spiegel is op de baan, de weg of in het bos.

Hardlopen is zo veel meer dan alleen in een hoog tempo de ene voet voor de andere voet zetten. Het is ook een stijl, een vorm van kunst, die het kijken waard moet zijn. Niet afhankelijk van welke dure merkkleding of schoenen dan ook.

Sporten is een kunst. Het kan mijn motivatie zijn wanneer het lopen even erg zwaar is. “I like to make something beautiful when I run.”

De volgende keer vertelt Marije Peters haar verhaal.