Motivating Monday “Eye of the tiger” door Wesley Mols

Krachten gebundeld in Nijmegen

Motivating Monday “Eye of the tiger” door Wesley Mols

Vandaag krijgen jullie een klein geheimpje van mij te horen. Verdergaand op voorgaande Motivation Mondays, wil ik jullie meenemen naar een bron van inspiratie die voor mij en voor heel veel anderen werkt. Dit keer gaat het over film en muziek. Ik zal het gaan hebben over een thema uit de film reeks Rocky, het hebben van “The eye of the tiger” © Survivor.

Dat het belangrijk is om gemotiveerd te zijn in alles wat je doet is algemeen bekend, of je nou een bedrijf runt of hardloopt maakt niet uit. Als je ergens ver mee wilt komen, zal je daar energie in moeten steken en om dat jaren lang vol te houden, heb je een drijfsfeer nodig. Naar mijn idee beschrijft “The eye of the tiger” dit fenomeen op en top.

Voor mij werkt het kijken van de Rocky films bijzonder goed voor het kweken van motivatie. (Dat ik dit nu zeg is speciaal, want ik ben soms wat schuw met het geven van informatie maar dit is voor een goed doel). Het is misschien een cliché, dat mag je vinden. Maar zelfs in periode van een blessure en je al die gehate oefeningen moet doen om weer terug te komen, helpt dit om de motivatie te houden/vinden om door te gaan. Bij het horen van het liedje kan er een soort vuur in je ogen en het liefst ook in je hart ontstaan. Denk maar even terug aan de tijd toen je Pokemon keek (eerste serie) waar Ash, de hoofdpersoon, en charmander geregeld in het heetst van de strijd vuur in hun ogen hadden. Want je moet tijdens de wedstrijd willen strijden, willen pijn lijden, een gevecht willen houden met je concurrenten en daar als beste uit komen. “It’s the eye of the tiger. It’s the thrill of the fight. Rising up to the challenge of our rival.” Dit citaat uit de liedtekst van het beroemde liedje is precies waar het om gaat. Met de blik van de tijger, voor de kik van het gevecht, sta je op om je rivaal te verslaan. Dit is wat je tenminste tijdens één wedstrijd in het jaar zou moeten hebben om écht te kunnen pieken en dat kampioenschap te pakken!

Met het oog op het wedstrijdseizoen, dat er toch alweer aan zit te komen met nog minder dan een maand tot de trainingsstage te Portugal, wordt het belangrijk te realiseren waarvoor je aan het trainen gaat en wat je wilt bereiken. Dat mag heel persoonlijk, op de lange of korte termijn, maar het gaat erom dat je met volle overtuiging erin stapt. Alleen dan kun je vriend en vijand verrassen! (en misschien ook nog jezelfJ) Ook maakt het hierbij totaal niet uit of je voor een EK limiet gaat of een simpel PR op de plaatselijke wedstrijd, als je maar overtuigd bent van je voorbereiding. Dit om het beste uit je zelf te halen en een prestatie neer te zetten waarover je tegen je kleinkinderen nog kan opscheppen, want dat is toch waar we het voor doen? Ik wel. Met dit tweede citaat wil ik duidelijk maken wat je nodig hebt voor deze persoonlijke prestatie: “Hanging tough, staying hungry” Hongerig blijven voor die verbetering van je PR of het verslaan van je trainingsmaatje. Natuurlijk ook hongerig blijven voor al die heerlijke koolhydraten en eiwitten 😉 die gegeten mogen worden voor en na het sporten.

En als deze zomer dan nog mooier mag worden dan je stoutste dromen, vier dat dan ook lekker! Daarna is het echter wel belangrijk weer met beide benen op de grond te komen. Volgend jaar is er weer een seizoen waarin je nog beter kan worden en nog meer eer, blijheid en respect kan vergaren. Om een tweede jaar nog betere prestaties neer te zetten is er wel een zekere vorm van scherpte nodig, anders stel je teleur. Dit komt volgens mij omdat je dan niet echt alles kan geven in de wedstrijd. Ik zie het zo vaak gebeuren dat mensen een beetje naïef trainen en veel te ontspannen de race beginnen. Dat is zonde. Om de songtext nog maar eens te quoten: “you change your passion for glory”, met andere woorden je geniet te veel van de roem (met te veel kapsones) waardoor je echte passie vervaagd.

Dus mocht je ooit een beetje in de put zitten dan raad ik aan ‘The eye of the tiger’ te luisteren.

Volgende maand komt er een stukje van Erik van Rijsewijk

Wesley Mols