NK Cross in Amsterdam

Krachten gebundeld in Nijmegen

NK Cross in Amsterdam

In het weekend van 4 en 5 maart 2017 was dit jaar de NK Cross gepland in Amsterdam. Zowel bij de jeugd als bij de senioren was Team Zevenheuvelen sterk vertegenwoordigd.

Op zaterdag wisten Tischa, Manjorie en Yasmine goud, zilver en brons te pakken. In het Amsterdamse bos had de organisatie een mooi parcours neergelegd met – voor Nijmeegse begrippen – een heuveltje (Yasmine kon zich na de wedstrijd de heuvel niet herinneren) en een glibberige afdaling.

Tischa Braum ging bij de meisjes D als favoriete van start en maakte haar favorietenrol helemaal waar door na 1,8 km als eerste te finishen in 5.59 minuten. Ze had bij de finish een voorsprong van 11 seconden op Tess van Randtwijk uit Apeldoorn. Mare Frauenfelder had het vandaag moeilijk en finishte als 42e. Met drie overwinningen in het Nationale cross Circuit behaalde Tischa ook de eindoverwinning van dit circuit en mag ze eind maart een dagje meetrainen bij de bondscoach in Papendal.

Bij de meisjes C had Team Zevenheuvelen drie atletes aan de start. Met nog 600 meter te gaan lag het veld helemaal uit elkaar en had Anna Hightower uit Arnhem als eerste de glibberige afdaling gepasseerd, Manjorie Janssen volgde kort en vlak daarachter Yasmine Abbes. Bij binnenkomst in de Arena, een veld in het Amserdamse bos, moest er nog een ronde van 300 meter afgelegd worden maar de verschillen waren gemaakt en veranderden niet meer. Zodoende pakte Manjorie in 5.54 minuten (1,8 km) het zilver en Yasmine in 6.02 minuten de bronzen medaille. Nina Honigh finishte als 31e in 7.05 minuten. In het eindklassement van het Lotto cross circuit behaalde Yasmine de tweede plaats (mag net als Tischa ook een dagje naar Papendal) en Manjorie werd vierde.

Tenslotte gingen Teun ter Haar en Mirto Canters van start bij de jongens C. Mirto startte hard en Teun iets behoudender. Gedurende de wedstrijd over 2,7 km wist Teun steeds meer jongens in te halen en finishte uiteindelijk als vierde in 9.27 minuten, hij kwam drie seconden tekort voor het brons. In het eindklassement van het crosscircuit finishte hij eveneens als vierde. Mirto behaalde in 9.53 minuten een prima twaalfde plaats.

Zondag 5 maart 2017

Nadat zaterdag het parcours in Amsterdam al was ingelopen en goed omgeploegd, mochten zondag de oudere junioren en de senioren aan de bak. Op papier een zware cross, in de praktijk bleek dit niet overdreven. Heuvels, wortels, gras en heel veel modder maakten het tot een prachtig strijdtoneel. Ook als niet-crosser heb ik (red: Jorrit Cleij) stiekem genoten!

Marije mocht het spits afbijten op de korte cross. Ze ging voor een zo hoog mogelijke klassering, met in haar achterhoofd het verdedigen van haar 1e plaats in het klassement van het Nationale circuit. Helaas was ze vandaag niet helemaal fit en viel haar 9e plaats een beetje tegen vergeleken met haar eerdere korte crossen dit seizoen. In het klassement werd ze door twee atletes gepasseerd, maar mocht alsnog de bronzen medaille in ontvangst nemen!

Hierna was Youri aan de beurt. Net terug van de Portugese zon en droogte, was dit wel even schakelen. Hij handhaafde zich tijdens de wedstrijd goed in de subtop van het veld, wat uiteindelijk resulteerde in een nette 9e plaats.

De junioren hadden hun sokken en warming up schoenen inmiddels al vol met blubber, maar mochten vervolgens nog starten. Bij de meiden B helaas geen deelnemers, bij de A maar één. Lotte kon niet helemaal mee met het geweld voorin van deze sterke lichting, maar finishte netjes in de middenmoot op een 12e plek.

Bij de jongens A ging Abdi Hassan scherp weg, in de hoop top 5 te lopen en als beloning een tosti. Achter een paar sterke jongens werd hij 7e. (Helaas voor Abdi blijft de tosti nog diep ingevroren op hem wachten.) 
Abdikhani vocht hierachter in de modder, en werd verdienstelijk 17e. Hij kon zich daarna volle bak storten op het vastleggen van potentiële bloopers, door zich tactisch op te stellen bij de Ajax-berg.”

De jongens B waren op volle oorlogssterkte, met maar liefst zeven deelnemers. Illian liet zien zijn topvorm nog altijd vast te houden, en eiste na een sterke wedstrijd het zilver op! Na indoor (3000m) wederom een mooie medaille. Helaas op het einde net niet het sterkste eindschot, een mooi trainingsdoel voor komende zomer dus! Benjamin liep solide naar een 6e plek toe, en beperkte zo het aantal strafpunten voor het teamklassement (hoe hoger de klassering, hoe minder strafpunten). Wybe (lid van AV Wijchen) werd met een goed opgebouwde wedstrijd heel knap 14e. Pepijn liep hierachter naar een mooie 29e plek toe, kort gevolgd door Abdirahman (35e) en Cas (41e). De klasseringen bij elkaar opgeteld bleken ruim voldoende voor een gouden teammedaille. Goed teamwork van de jongens en een belofte voor over twee jaar. In de A levert een gouden teammedaille immers een startbewijs op voor het EK clubteams!

Joep moest helaas na 1 ronde met een achillespeesblessure de strijd staken.

Als laatste mochten de mannen zich opmaken voor hun drie grote rondes (van 3600m). Om het plaatje compleet te maken begon het toen ook nog te regenen. Naast Wouter, Joeri en Jorrit liep Jesper mee voor team Cifla. Jesper maakte zijn favorietenrol waar en wist de wedstrijd redelijk eenvoudig te winnen. Hierachter heeft Joeri lange tijd kort op brons gelopen, maar verloor zijn groepje langzaam de aansluiting op de achtervolgers van Jesper. Hij won uiteindelijk de sprint van zijn groepje en finishte als 7e. Jorrit had vrij snel een plek rond plek 15 te pakken, en liep hier ongeveer de hele wedstrijd, om uiteindelijk als 14e te finishen. Wouter heeft deze winter stiekem wat strong viking runs gedaan, zonder dit met Joshua te overleggen. Bij de eerste de beste afdaling van de ‘Ajax-heuvel’, koos hij strategisch voor een glijdende variant naar beneden. Dit waar anderen met gevaar voor eigen leven en ledematen naar beneden glibberden, ging Wouter voor de buikschuiver. Zijn tactiek leverde uiteindelijk een mooie 18e plek op.

Als team bleken de scores, evenals bij de jongens B, ruim voldoende voor de overwinning in het teamklassement. Vorig jaar waren we een keer afwezig, en won Leiden Atletiek. De vier jaren ervoor waren we als team ook de sterksten. Het ticket voor het EK voor clubteams is dus weer binnen voor volgend jaar!

Al met al een mooie dag waarbij er degelijk gepresteerd werd met diverse uitschieters. Voor het team mooi om te zien dat er zo goed is gepresteerd in de verenigingsklassementen. Dit laat zien dat we in de breedte goed bezig zijn. Persoonlijk zou ik het mooi vinden als we volgend jaar met nog meer teamleden aan de start staan, zodat we ook in andere klassen bovenin mee kunnen strijden. Individuele prestaties zijn super en horen bij het hardlopen. Het teamkarakter erachter is echter minimaal zo mooi en laat zien wat we samen kunnen bereiken!