Drie podiumplekken in Breda

Krachten gebundeld in Nijmegen

Drie podiumplekken in Breda

Afgelopen zondag stond de vierde wedstrijd van het Nationaal Crosscircuit op het programma, de Mastboscross in Breda. Het doorgaans modderige parcours lag er dit jaar droog bij. Namens Team Zevenheuvelen stonden er acht atleten aan de start.

Anniek Visser mocht bij de C-junioren meiden de spits afbijten met een race over 2637 meter. De start van Anniek was goed en in de eerste ronde lag ze op schema voor een mooie klassering. De tweede ronde kreeg Anniek het echter zwaarder en begon de vermoeidheid zijn tol te eisen. Langzamerhand zakte ze wat verder weg in het deelnemersveld. Uiteindelijk finishte Anniek op de 20e plaats in 10.28 minuten, waarmee ze achteraf toch redelijk tevreden was.

Een klein uurtje later was het de beurt aan Stefan Nillessen en Teun ter Haar. Zij liepen beiden bij de B-junioren jongens een race over 4884 meter. Stefan had een goede start en liep vanaf het begin mee in de voorste gelederen. Teun had besloten na een periode met verschillende pijntjes wat behoudender van start te gaan. Zijn insteek was voornamelijk lekker lopen en een goed gevoel over houden aan de wedstrijd. Gedurende de race ontstond er een tweemans kopgroep met Stefan erin en een wat grotere achtervolgende groep waar Teun deel van uit maakte. Het was uiteindelijk Teun die samen met een andere jongen het tempo omhoog gooide en de achtervolging op de twee koplopers inzette. Met nog een paar honderd meter te gaan kwam Teun heel dicht op de koplopers en besloot vroeg zijn eindsprint in te zetten. Dit resulteerde in een spannende ontknoping waar Stefan in de eindsprint nét zijn medekoploper (2e) en Teun (3e) voorbleef. Alle drie finishten ze in een tijd van 15.36 minuten.

De volgende race die op het programma stond, was die van de A-junioren jongens. Joep Vermeulen stond aan de start van de race over 7131 meter. Helaas voor Joep verliep de race niet zoals hij had gewild. Hij merkte al snel dat hij moeite had met diep gaan, waardoor het vooral mentaal een zware wedstrijd werd. Joep finishte uiteindelijk op de 18e plek in een tijd van 25.38 minuten.

Het laatste onderdeel van de dag was de korte cross over een afstand van 2637 meter. Bij de vrouwen stond Marijke de Visser aan de start. Waar Marijke normaliter de lange cross loopt, besloot ze om een keer een uitstapje te maken naar de korte cross. Ze was erg benieuwd hoe haar niveau op deze korte afstand zou zijn en hoe ze zich zou verhouden ten opzichte van de favorieten op dit onderdeel. Met een tweede plaatst in de wedstrijd (en eerste Nederlandse achter de Belgische Renée Eijkens) kunnen we wel stellen dat dat heel goed gelukt is. Marijke heeft ontzettend genoten van de wedstrijd, maar met het NK 10 kilometer en het NK cross nog voor de boeg, blijft de focus voorlopig toch op de langere afstanden.

Bij de mannen stonden drie atleten van Team Zevenheuvelen aan de start. Het waren Youri Pessy, Abdi Hassan en Benjamin Schurink die hun opwachting mochten maken. Youri had een goede start en kon zich meteen voorin het deelnemersveld terugvinden. Toch merkte hij dat hij wat wedstrijdritme miste om echt diep te gaan. Youri finishte uiteindelijk op de 12e plek (11e Nederlander) in een tijd van 7.53 minuten. Al met al een goede prikkel voor een 1500 meter indoorwedstrijd die volgende week op Youri’s programma staat.

De start van Abdi Hassan was ook redelijk goed. Abdi merkte dat hij door het hoge tempo moeite had met mensen inhalen. Het werd voor hem voornamelijk een kwestie van zijn positie vasthouden. Met een uiteindelijke 25e plek in een tijd van 8.07 minuten, is hem dat goed gelukt en kan hij tevreden terugkijken op zijn race.

Benjamin kende een moeizamere start. Door wat duw- en trekwerk bevond Benjamin zich de eerste ronde helemaal achteraan in het deelnemersveld. Hij heeft nog geprobeerd zoveel mogelijk mensen in te halen, maar verder dan een 42e plaats in een tijd van 8.32 minuten kwam hij niet meer.